Elektronica Meettechniek

Actueel overzicht #1

Nieuw wattmeter project

wattmeter scherm

Doordat de zelfbouw Arduino Wattmeter erg populair is en er vragen kwamen over extra funktionaliteit, ontstond het idee om een meer praktische wattmeter te ontwerpen en te produceren. Dit product zal in samenwerking met het embedded software bedrijf Embiant ontwikkeld worden. Zodra een bevredigend ontwerp en een prototype klaar is zal het beschikbaar komen via een kickstarter project.

De eerste ideeën over de eisen en functionaliteit zijn de volgende: » lees meer.

Thermoelektrische spanningen van shunt weerstanden

shuntweerstand types

Wees alert wanneer een weerstand voor een shunt wordt geselecteerd waar lage burden spanningen worden vereist. In zulke applicaties is niet alleen de temperatuurcoëfficiënt van belang maar ook de thermo-elektrische spanningen laten hun invloed gelden. Door het gebruik van verschillende materialen waaruit de shuntweerstand is opgebouwd en de connectie met de PCB ontstaan thermokoppels. Kleine temperatuurverschillen in de aansluitingen veroorzaken spanningsverschillen die oorzaak zijn van offsetfouten. » lees meer.

True RMS of een ware leugen?

true rms

De twee true RMS multimeters die ik dagelijks gebruik meten de RMS-waarde in het AC spanning- en stroombereik. De DC-bereiken meten de gemiddelde waarde. Niets opmerkelijks op het eerste gezicht. Toch is er wat vreemds aan de hand. Als de gelijkspanning van een 9 volt batterij wordt gemeten in het AC bereik om de RMS waarde te meten geven beide multimeters een spanning van 0 volt aan. De gelijkspanning wordt geblokkeerd. Dit is ook wat verwacht mag worden als een AC bereik geselecteerd is om het wisselspanningsaandeel van het te signaal meten. » lees meer.

Website vernieuwd

HTML5 logo

Goed nieuws! Voor je zie je de vernieuwe website. Wat vormgeving betreft is er niet zoveel veranderd. Wat wel voor de bezoeker veranderd is dat het engelstalige deel is uitgebreid. Gebruikers van dit deel kunnen nu ook reacties achter laten en berichten posten. De tweede grote verandering is dat de site is omgezet naar de laatste standaard HTML5. Je zou zeggen dat dit laatste niet van belang is voor de bezoekers, maar niets is minder waar! » lees meer.

Draagbare oscilloscoop voor industriële omgevingen

Fluke scopemeter 190 serie 2

Fluke heeft een nieuwe ScopeMeter 190-serie II geïntroduceerd die geschikt voor industriële omgevingen. Deze serie draagbare vierkanaals oscilloscopen bevat modellen met een bandbreedte van 100 of 200 MHz, beide met realtime-samplesnelheden tot 2,5 GS/s en een resolutie van 400 ps. De oscilloscopen hebben de veiligheidsklasse CAT III 1000 V / CAT IV 600 V en beschermingsklasse IP-51 voor bestendigheid tegen stof, druipwater, vochtige omgevingen. » lees meer.

Meettechniek in Maxwell

Periodiek Maxwell

Ook studenten worstelen met de vraag of het goed of slecht is om de TL-verlichting regelmatig in en uit te schakelen. De studenten elektrotechniek van de Universiteit Delft trachten in de juli editie van Maxwell, tijdschrift van de Electrotechnische Vereeniging, in de de rubriek "Joost may know it" hierop een antwoord te geven. Om de benodigde energie toe te lichten die een TL-armatuur gebruikt tijdens het starten werd (met toestemming) een deel van het artikel "TL-starters" overgenomen.

Statistieken 2009

maandelijkse bezoekers over 2009

Er is weer een jaar voorbij en dat is een mooi moment om te analyseren wat deze website heeft gepresteerd. Want er wordt niet alleen aan elektronica gemeten, ook deze site wordt gemonitord. In 2009 zijn er 117294 pagina's bekeken door 40413 unieke bezoekers. Een voor websites uitzonderlijk hoog percentage 92,9% van de bezoekers kwam binnen via zoekmachines, waarvan 97,4% via Google. Een groot deel van de bezoekers is afkomstig van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Dit verklaart ook het heftige berglandschap met diepe dalen in het weekend van de grafiek hieronder die het dagelijks bezoekersverloop in de maanden oktober en november laat zien. » lees meer.

NMi Van Swinden Laboratorium heet nu VSL

logos VSL en NMi

Het NMi Van Swinden Laboratorium is vanaf 1 maart 2009 VSL gaan heten. VSL beheert en ontwikkelt in opdracht van de Nederlandse overheid de nationale meetstandaarden. Samen met het Nederlands Meetinstituut NMi en Verispect maakt VSL deel uit van de Holland Metrology Groep, voorheen bekend als NMi Groep, waarvan TNO aandeelhouder is. » lees meer.

Informatieve videos

youtube still oscilloscoop vergelijking

Steeds vaker verschijnen online video's waar fabrikanten hun producten aanprijzen en/of deze vergelijken met andere merken. Vooral als men op het punt staat een instrument aan te schaffen is het vergaren van informatie op deze manier zeer aan te bevelen. Natuurlijk laten de fabrikanten hun eigen produkt van de beste kant zien, maar vooral de vergelijkingen met andere merken kan zeer verhelderen zijn. De tegenpartij is nooit te beroerd om de tekortkomingen van de concurrent uitgebreid uit te belichten. » lees meer.

Verbod op gloeilampen

Dumpload met gloeilampen

Het zal niemand ontgaan zijn dat vanaf 1 september 2012 de gloeilamp in de ban wordt gedaan. Dit heeft de Europese Unie in al haar wijsheid besloten. De 100 Watt gloeilampen moeten het al vanaf september volgend jaar ontgelden. Normaliter zijn milieumaatregelen geen vermeldingswaardigheden die op deze plaats aangekondigd worden, maar dit vormt een uitzondering.
De reden van het verbod op gloeilampen is het belabberde rendement voor het doel waarvoor zij gemaakt zijn: Elektrische energie omzetten in licht. Maar juist de eigenschap dat relatief veel energie weggestookt kan worden is erg handig bij testopstellingen. » lees meer.

1 2 Volgende
X

Inloggen

Naam:
Wachtwoord: