Excuus dat ik je lastig
val met de
verplichte cookie toestemming.

Elektronica Meettechniek

Verbod op gloeilampen

Dumpload met gloeilampen Het zal niemand ontgaan zijn dat vanaf 1 september 2012 de gloeilamp in de ban wordt gedaan. Dit heeft de Europese Unie in al haar wijsheid besloten. De 100 Watt gloeilampen moeten het al vanaf september volgend jaar ontgelden. Normaliter zijn milieumaatregelen geen vermeldingswaardigheden die op deze plaats aangekondigd worden, maar dit vormt een uitzondering.
De reden van het verbod op gloeilampen is het belabberde rendement voor het doel waarvoor zij gemaakt zijn: Elektrische energie omzetten in licht. Maar juist de eigenschap dat relatief veel energie weggestookt kan worden is erg handig bij testopstellingen.

Dumpload

Bij het testen en meten aan voedingen zal het vermogen dat beschikbaar komt op een betrouwbare manier weggestookt moeten worden. Hiervoor wordt een dumpload gebruikt. Nu is de gloeilamp een erg handig middel om op een goedkope wijze deze energie kwijt te raken. Vooral om een ohmse last te hebben bij wisselspanningsvoedingen of in het geval dat de voeding hoge uitgangsspanningen levert. Door het parallel of serie schakelen van gloeilampen met verschillende vermogens kan op eenvoudige wijze snel de gewenste belastingsweerstand ingesteld worden. Maar met het aanstaande verbod komt hier een eind aan. En ik vrees dat een bulk vermogen dumpen met spaar- of LED-lampen geen reƫle optie is. Dat wordt dus binnenkort gloeilampen hamsteren.
Schakel Javascript in als je wilt reageren.

Reageren op artikelen is tijdelijk niet mogelijk

X

Inloggen

Naam:
Wachtwoord: