Excuus dat ik je lastig
val met de
verplichte cookie toestemming.

Elektronica Meettechniek

Gemiddelde en effectieve waarden

Laatste wijzigingen: 3 september 2021

De gemiddelde en effectieve (RMS) waarde is een veel gebruikte aanduiding om de grootte van een periodiek signaal uit te drukken. Dit kan een spanning, stroom, vermogen of iets anders zijn. Op deze pagina staan een aantal vergelijkingen om de gemiddelde- en effectieve waarde van veel voorkomende signalvormen te berekenen. Meer achtergrondinformatie is te vinden in het artikel Theorie en definities.

Willekeurige golfvorm

Van een willekeurig signaal kan de gemiddelde en RMS waarde met de onderstaande vergelijkingen berekend worden:
berekening gemiddelde waarde van een willekeurig signaal[equ. 1]     berekening effectieve waarde van een willekeurig signaal[equ. 2]

In deze vergelijkingen is a(t) de signaalfunktie. Hiervoor kan ook een spanning u(t), stroom i(t), vermogen p(t) of een signaal van een andere grootheid worden ingevuld. Voor Agem en Aeff worden dan vervangen door de corresponderende grootheid. Met nadruk moet hierbij vermeld worden dat de RMS-waarde alleen berekend kan worden van een stroom of een spanning.


Golfvormen

Hieronder staan een aantal afgeleiden voor het berekenen van de gemiddelde en effectieve waarden voor veel voorkomende golfvormen.

Duty-cycle

De duty-cycle δ is uitgedrukt als een coëfficiënt en is altijd kleiner dan 1. Vaak zal een duty-cycle uitgedrukt worden als een percentage: om de coëfficiënt te verkrijgen moet het percentage-getal gedeeld worden door 100. Als een golfvorm meerdere breedte markeringen δx bevat is het totaal nooit groter dan 1.

Gemiddelde waarde sinus

Van een sinusvormige wisselspanning of stroom is de gemiddelde waarde 0. Vaak komt men echter de waarde upk*2/π (≈0,637*upk) tegen. Dit is niet de echte gemiddelde waarde van een sinus maar de gemiddelde waarde van de absolute waarden van een sinus. Om verwarring te voorkomen dient men duidelijk te vermelden welk gemiddelde wordt gebruikt.


Vormfactor

De verhouding tussen effectieve en gemiddelde waarde noemt men de vormfactor:
berekening vormfactor[equ. 3]
Bij het berekenen van de vormfactor worden soms uitzonderingen gemaakt voor zuivere wisselspanningen die een gemiddelde waarde 0 hebben, zoals een sinus vormige wisselspanning. De vormfactor zou de waarde oneindig krijgen. In dit geval wordt dan het gemiddelde genomen uit de absolute waarden. Voor een sinus wordt de vormfactor dan π/(2*√2) ≈1,11.


Crestfactor

De crestfactor is de verhouding tussen de (absolute) piekwaarde en effectieve waarde:
berekening crestfactor[equ. 4]

Schakel Javascript in als je wilt reageren.

Reageren op artikelen is tijdelijk niet mogelijk

X

Inloggen

Naam:
Wachtwoord: