Excuus dat ik je lastig
val met de
verplichte cookie toestemming.

Elektronica Meettechniek

Meten basis grootheden

Een serie artikelen die gedetailleerd metingen van basis grootheden beschrijven.

digitale voltmeter

Meten van spanning

Het meten van een spanningverschil, ook wel potentiaalverschil, is een veel uitgevoerde meting in de elektrotechniek en elektronica. In dit artikel wordt nader ingegaan op de verschillende meetprincipes en de invloed die een meetinstrument heeft op het te meten object.
bereikschakelaar amperemeter

Meten van stroom

De stroommeting wordt veel verricht om schakelingen te analyseren. Het vertelt veel over fouten in schakelingen en hoe deze presteren. Ook vormt het een belangrijk onderdeel, samen met de spanningsmeting, van een vermogensmeting.
tabel bereikschakelaar wattmeter

Meten van vermogen

Het meten van het opgenomen vermogen van een apparaat of een component is veelal een bron van meetfouten. Zeer bepalend voor het resultaat is of gemeten wordt aan wissel- of gelijkspanning. Ook het type belasting en daarmee de stroomvorm dicteert welke meetapparatuur gebruikt kan worden en hoe de resultaten wiskundig bewerkt moeten worden.
draaistroom

Meten van draaistroom vermogen

Om het vermogen in een krachtstroom apparatuur te kunnen meten moet het vermogen van alle drie fasen tegelijkertijd gemeten worden. In dit artikel worden de voor en nadelen van een aantal veel gebruikte methodes beschreven.
display thermometer

Temperatuur

Om schakelingen en testopstellingen te controleren zijn vaak temperatuurmetingen noodzakelijk. Vaak is het falen van halfgeleiders, transformatoren en andere passieve componenten te wijten aan thermische overbelasting. Dit is te voorkomen door de temperatuur van kritische componenten tijdens de testfase in de gaten te houden.
Vaak wordt er weinig aandacht geschonken aan deze metingen. Doordat men vaak niet weet waar op te letten komen meetfouten zeer regelmatig voor. Fouten van enkele tientallen graden Celcius zijn geen uitzondering.
X

Inloggen

Naam:
Wachtwoord: