Actueel overzicht #1
Ontwikkeling low-budget VES instrument
Recent is in opdracht van Practica Foundation een prototype van een betaalbaar VES apparaat ontwikkeld voor gebruik in ontwikkelingslanden. VES - Vertical Electrical Sounding - is een geofysisch meetprincipe dat door middel van een stroominjectie in de grond en grondpotentiaalmetingen de geleidbaarheid van grondlagen in kaart brengt. Om informatie te verkrijgen over de verschillende grondsoorten als functie van de diepte worden meerdere metingen verricht bij verschillende elektrodeafstanden. » lees meer.
Mijn LeCroy reparatie avontuur
Mijn LeCroy LT344L oscilloscoop, de drijvende kracht achter deze website was erg ziek geworden. Eerst duurde het opstarten erg lang, weigerde dit later helemaal. Het bedrijf waar ik 17 jaar geleden de scoop kocht meldde, na LeCroy geconsulteerd te hebben, dat het waarschijnlijk een voedingsprobleem was en herstel vele duizenden euros zou kosten. Ook kon daarna de levensduur niet gegarandeerd worden. Zo'n reparatie wordt een behoorlijk risico dacht ik. Ik besloot om de reparatie zelf te doen. Lees hier het verhaal van mijn worsteling. » lees meer.
Nieuw wattmeter project
Doordat de zelfbouw Arduino Wattmeter erg populair is en er vragen kwamen over extra funktionaliteit, ontstond het idee om een meer praktische wattmeter te ontwerpen en te produceren. Dit product zal in samenwerking met het embedded software bedrijf Embiant ontwikkeld worden. Zodra een bevredigend ontwerp en een prototype klaar is zal het beschikbaar komen via een kickstarter project.
De eerste ideeën over de eisen en functionaliteit zijn de volgende: » lees meer.
Thermoelektrische spanningen van shunt weerstanden
Wees alert wanneer een weerstand voor een shunt wordt geselecteerd waar lage burden spanningen worden vereist. In zulke applicaties is niet alleen de temperatuurcoëfficiënt van belang maar ook de thermo-elektrische spanningen laten hun invloed gelden. Door het gebruik van verschillende materialen waaruit de shuntweerstand is opgebouwd en de connectie met de PCB ontstaan thermokoppels. Kleine temperatuurverschillen in de aansluitingen veroorzaken spanningsverschillen die oorzaak zijn van offsetfouten. » lees meer.
True RMS of een ware leugen?
De twee true RMS multimeters die ik dagelijks gebruik meten de RMS-waarde in het AC spanning- en stroombereik. De DC-bereiken meten de gemiddelde waarde. Niets opmerkelijks op het eerste gezicht. Toch is er wat vreemds aan de hand. Als de gelijkspanning van een 9 volt batterij wordt gemeten in het AC bereik om de RMS waarde te meten geven beide multimeters een spanning van 0 volt aan. De gelijkspanning wordt geblokkeerd. Dit is ook wat verwacht mag worden als een AC bereik geselecteerd is om het wisselspanningsaandeel van het te signaal meten. » lees meer.
Website vernieuwd
Goed nieuws! Voor je zie je de vernieuwe website. Wat vormgeving betreft is er niet zoveel veranderd. Wat wel voor de bezoeker veranderd is dat het engelstalige deel is uitgebreid. Gebruikers van dit deel kunnen nu ook reacties achter laten en berichten posten. De tweede grote verandering is dat de site is omgezet naar de laatste standaard HTML5. Je zou zeggen dat dit laatste niet van belang is voor de bezoekers, maar niets is minder waar! » lees meer.
Draagbare oscilloscoop voor industriële omgevingen
Fluke heeft een nieuwe ScopeMeter 190-serie II geïntroduceerd die geschikt voor industriële omgevingen. Deze serie draagbare vierkanaals oscilloscopen bevat modellen met een bandbreedte van 100 of 200 MHz, beide met realtime-samplesnelheden tot 2,5 GS/s en een resolutie van 400 ps. De oscilloscopen hebben de veiligheidsklasse CAT III 1000 V / CAT IV 600 V en beschermingsklasse IP-51 voor bestendigheid tegen stof, druipwater, vochtige omgevingen. » lees meer.
Meettechniek in Maxwell
Ook studenten worstelen met de vraag of het goed of slecht is om de TL-verlichting regelmatig in en uit te schakelen. De studenten elektrotechniek van de Universiteit Delft trachten in de juli editie van Maxwell, tijdschrift van de Electrotechnische Vereeniging, in de de rubriek "Joost may know it" hierop een antwoord te geven. Om de benodigde energie toe te lichten die een TL-armatuur gebruikt tijdens het starten werd (met toestemming) een deel van het artikel "TL-starters" overgenomen.
Statistieken 2009
Er is weer een jaar voorbij en dat is een mooi moment om te analyseren wat deze website heeft gepresteerd. Want er wordt niet alleen aan elektronica gemeten, ook deze site wordt gemonitord. In 2009 zijn er 117294 pagina's bekeken door 40413 unieke bezoekers. Een voor websites uitzonderlijk hoog percentage 92,9% van de bezoekers kwam binnen via zoekmachines, waarvan 97,4% via Google. Een groot deel van de bezoekers is afkomstig van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Dit verklaart ook het heftige berglandschap met diepe dalen in het weekend van de grafiek hieronder die het dagelijks bezoekersverloop in de maanden oktober en november laat zien. » lees meer.
NMi Van Swinden Laboratorium heet nu VSL
Het NMi Van Swinden Laboratorium is vanaf 1 maart 2009 VSL gaan heten. VSL beheert en ontwikkelt in opdracht van de Nederlandse overheid de nationale meetstandaarden. Samen met het Nederlands Meetinstituut NMi en Verispect maakt VSL deel uit van de Holland Metrology Groep, voorheen bekend als NMi Groep, waarvan TNO aandeelhouder is. » lees meer.